Att bygga nytt och förändra städer är en naturlig del av vår utveckling och av tidens gång. Men det är inte alla byggprojekt som faller i god jord hos invånarna i en stad, eller hos de myndigheter som överser dem. Under 2000-talet i Västerås finns det tre sådana exempel, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att Västerås historiskt har byggt om stora delar av stadens stadskärna.

Det byggprojekt som väckte kanske mest förargelse och uppståndelse under de senaste åren i Västerås var renoveringen av Rudbeckianska gymnasiet. Rudbeckianska gymnasiet, som är döpt efter biskopen Johannes Rudbeckius, var Sveriges första gymnasium när det grundades 1623. En byggnad med sådana anor kräver naturligtvis renovering med fingerspetskänsla och varsamhet, krav som många i Västerås inte tyckte att byggprojektet uppfyllde. En av de som upprördes av projektet var Marion Belin, som bor granne med gymnasiet. Hon överklagade bygglovet, och menade att de pelare i glas och betong som byggdes framför fasaden inte gick ihop med byggnadens historiska prägel. I starkare ordalag uttryckte hon sedan sin åsikt om projektet: ”Hemskt alltså. Vidrigt!”. Länsstyrelsen höll med henne, och stoppade renoveringen i väntan på att den 151 år gamla byggnaden eventuellt skulle byggnadsminnesförklaras.800px-Djäkneberget,_Västerås1001

Ett annat byggprojekt som väckte invånarnas förargelse var planerna på att bygga ett bostadsområde på området Djäkneberget, som är ett populärt fritidsområde. Enligt en konsultrapport som beställdes av Västerås stad hotade dessutom bygget ett unikt grodbestånd och andra natur- och kulturvärden. En ny majoritet i Västerås kommunfullmäktige stoppade planerna.

Detsamma gällde ett byggprojekt som omfattade tre femvåningsbostäder och en gruppbostad på Hamre, i kvarteret Flygaren. Kommunfullmäktige hade fattat beslut om byggprojektet sommaren år 2006, men efter att en ny majoritet intagit Västerås stadshus stoppades alltså även detta projekt.

Om du själv håller på med en renovering av ditt hus eller lägenhet behöver du oftast inte oroa dig för att någon annan ska avbryta ditt projekt och bestämma hur du ska ha det, om du inte bor i en K-märkt byggnad. Du kan med andra ord välja fritt vilka möbler, tapeter och lampor du vill ha. Om du letar efter billiga taklampor till din renovering hittar du det på Buildor.se.

Taggar