Norra länken är ett byggnadsprojekt som pågått sedan slutet av 1980-talet och som är ett av norra Europas största vägtunnelprojekt. Norra länken sträcker sig mellan Essingeleden vid Karlberg och avfarten mot Värtahamnen och Lidingö, från nordöst till nordväst om Stockholms centrum.

Byggnationen av Norra länken påbörjades i slutet av 1980-talet, efter att ha funnits på planeringsbordet sedan 1960-talet. En av anledningarna till fördröjningen var de ekonomiska kriserna under 1970-talet, som gjorde att all utbyggnation av Stockholms vägar avstannade. Efter att bygget kom igång kunde dock den första sträckan invigas redan 1991, sträckan mellan Karlberg och Norrtull. Efter detta skulle dock fortsatt arbete med trafikleden komma att hindras av en rad politiska turer, bland annat ett upphävande av detaljplanen för byggnationen av Regeringsrätten, för att den ansågs inkräkta på Ekoparken. Inte förrän i april 2006 kunde arbetet återupptas. Den 30 april 2014 invigdes så ytterligare en sträcka av Norra länken, mellan Norrtull och Värtahamnen, en sträcka som kostat 10,6 miljarder kronor att bygga. Tunneln öppnade klockan 14, och innan dess hade det bildats en lång kö av förväntansfulla fordon som ville vara de första att åka genom den. På invigningen medverkade bland andra kungen och kronprinsessan Viktoria, som var några av de som fick äran att öppna bommen för de köande bilisterna och motorcyklisterna.Norra länken 1

Nu pågår byggnationen för fullt. Under vintern 2014-2015 pågår arbete med sträckan Tomteboda-Karlberg, där man håller på att gjuta en vägbana av betong ovanpå stålbron som går från Solnavägen till Karlberg. Detta arbete kommer att pågå i ungefär ett år framöver. I Hagastadens tunnlar arbetar man med att skapa körfältsavdelare mellan de norrgående och södergående körfälten, samt med att montera trafikskyltar och trafikutrustning. I samma tunnlar håller man också på att utföra tester av fläktar, sprinklersystem och andra säkerhetssystem.

År 2015 har Norra länken nominerats i tävlingen Årets bygge, en av branschens mest prestigefyllda tävlingar. Vinnaren kommer att utses av en expertjury, och resultatet meddelas den 23 mars på Cirkus i Stockholm. Om du funderar på att själv ge dig in i byggbranschen som entreprenör, kan du behöva några tips och råd om hur det är att ha en egenanställning. På Frilans Finans kan du få den hjälp du behöver.

Taggar