Ett byggnadsprojekt är alltid tänkt att underlätta och/eller lösa en knivig situation eller ett problem i vardagen. Det kan handla om vägar, tunnlar, lokaler, broar eller konstverk. Byggnadsprojekt tar ofta lång tid att slutföra, ibland många år. Men kan både skapa många jobb samt i förlängningen spara pengar och tid för de som är berörda av slutresultatet. Det är dock inte alls ovanligt att också läsa om onödiga byggnadsprojekt som kostat otroliga summor pengar för upprörda skattebetalare.

Minska kostnaderna med olika smarta lösningar

Det finns flera sätt att minska onödiga byggkostnader för stora och små byggnadsprojekt.

 

  • Med hjälp av virtual reality kan man spara både stora summor pengar och tid, men också göra byggprojektet säkrare genom att få en mycket tydligare bild av slutresultatet innan dess att det byggs. Från idé till slutprojekt finns det nämligen många saker som kan gå fel längs vägen. Den senaste tekniken gör det möjligt att till och med kunna gå runt inne i byggnaden innan bygget ens påbörjats.

 

  • Ett annat alternativ till många byggnader är att använda sig av en professionell lagerhall. Det ger möjligheten att bygga så stort eller litet som man önskar, utan att behöva göra en permanent byggnad. En professionell lagerhall nyttjar även dagsljus och ytan på ett mycket smartare sätt. Självklart blir det även billigare i slutändan eftersom marken kan användas igen och igen till de behov man har för tillfället.

 

  • Vi människor behöver också lära oss att bo på mindre yta. Genom att göra det minskar vi alla möjliga tänkbara onödiga byggkostnader och behöver också färre stora byggnadsprojekt. De allra flesta svenskar sitter idag i större bostad än de behöver och skulle kunna bo betydligt nättare. Alla undersökningar pekar på att byggandet i Sverige – för både infrastruktur, företag och privatpersoner – måste gå snabbare och bli mycket billigare än vad de är nu.

Sverige behöver planera bättre – för både plånbok och miljö

Sverige är ett av de länder i EU som har högst byggnadskostnader generellt sett. Trots att vi är ett sådant rikt land så känns det många gånger som om att pengar är något som rinner oss mellan fingrarna. Tills dess att vi kan skapa infrastruktur och andra byggnadsprojekt på ett mer kostnadseffektivt sätt, borde smarta lösningar vara mer eftersökt.

 

Både kommuner och staten behöver ha betydligt bättre uppfattning om vad slutnotan på projekten kommer att bli. Undersökningar visar att slutnotorna ofta diffar på så mycket som 15-25 %, och när slutnotan är miljoner eller miljarder är det fasligt mycket pengar. Sverige växer snabbt och 2028 räknas vi ha nått 11 miljoner invånare. För den typen av befolkning krävs färre onödiga byggkostnader och ett mycket smartare helhetstänk. För både plånbok och miljö.