Om du har varit anställd har du säkert någon gång drömt om att vara din egen chef. Att få bestämma dina egna arbetstider, lägga upp dagen efter eget huvud och ha full kontroll över finanser och arbetssätt lockar många till att starta upp ett eget företag. Visst är en egen firma, som att driva byggentreprenad, ett bra sätt att få större frihet över sitt arbetsliv. Dessutom är det en lärorik erfarenhet som kan fungera som en pinne på karriärstegen. Innan man låter sig berusas av alla fördelar bör man dock ha bra koll på vad en egen firma egentligen innebär. Där du tidigare hade hjälp av chefer och kollegor lär du behöva ta ett större ansvar själv om du väljer att starta eget.

 

För någon som går i starta eget-tankar bör marknaden vara det första stoppet i researchen. Det är genom att analysera marknaden som du vet om din affärsidé har en chans att överleva eller inte. Om du vill starta upp en kemtvätt men det redan finns ett tiotal kemtvättar i ditt närområde, så kan du behöva tänka ett extra varv om du verkligen har valt rätt nisch. Om du däremot hittar ett behov på marknaden som inte tillfredsställts, så kan du anpassa ditt företag för att nå ett maximalt antal kunder. Nya egna företagare borde också göra upp en tydlig prognos för inkomster och utgifter. Om du sätter upp ett mål för en viss inkomst varje månad får du bättre ordning på ekonomin och kan se hur du ligger till i relation till planeringen.Drivabyggentreprenad2

 

Om du lyckas knyta till dig en kundkrets och får snurr på affärerna, så kommer du förhoppningsvis att skicka ut en hel del fakturor. Det är ju oftast så egna företagare – speciellt inom byggbranschen – får in sina pengar, och faktureringen är en väsentlig del av det administrativa arbetet. Ändå kan fakturorna sätta småföretagare i en jobbig sits. Dels tar det värdefull arbetstid som bättre hade kunnat läggas på annat, och dels kräver det att du ligger ute med pengar innan fakturan har betalats in. När du lägger över faktureringsarbetet på någon annan, Fakturino factoring, så slipper du allt det där. Fakturino hittar en aktör på marknaden bland banker och finansbolag som sköter faktureringen åt dig. På så vis kapas dina kostnader för administrativt arbete.

 

När du utför mindre byggjobb – eller många andra sorters hem- och hushållstjänster – har kunden rätt att dra av skatten tack vare ROT- och RUT-avdragen. Det gör att du som jobbar inom dessa branscher blir betydligt mer attraktiv att anlita eftersom slutpriset blir lägre. Det kan vara något att tänka på för dig som går i starta eget-tankar.

Taggar